Çikolata Hakkında
Çikolata… Genç, yaşlı, kadın veya erkek, herkesin ortak tutkusu, tartışmasız dünyanın en sevilen lezzeti. Bu aşk ilk olarak ne zaman başladı biliyor musunuz?
Bundan 4.000 yıl önce, Honduraslı yerliler tüm dünyayı etkileyecek bir keşif yaptılar. Kakao çekirdeklerinden bir içecek üretmişlerdi ve bunun onlar için anlamı yeni bir tat bulmanın çok da ötesinde değildi. Oysa hayatımızda önemli bir yeri olan çikolataydı keşfettikleri. Çikolata soğuk ve acı bir içecek olarak başladı macerasına ve özel günlerde ve dini ritüellerde “acı içecek” olarak tüketildi. Ancak bugünün çikolatası geçmişin çikolatası gibi değildir. Tarih boyunca, çikolata saygın ama acı bir içecekti, tatlı, yenilebilir bir ürün değildi. Aztek ve Mayalar, yüzyıllar boyu bu lezzetin keyfini çıkarmakla kalmayıp, kakaoyu ticaretin de baş aktörü yaptılar. Kakao çekirdeği o kadar değerliydi ki, alışverişlerinde para yerine kakao kullandılar. İnanç dünyalarını, kültürlerini de etkiledi kakao. Çikolatanın KristofKolomb’un keşif gezisinde fark edilip, İspanyollar tarafından önce Avrupa’ya, oradan da dünyaya yayılması ise çok sonraları, 16. yüzyılda gerçekleşti. Uzun süre aristokrat ve soylulara yönelik bir lezzet olarak kalan çikolatanın geniş kitlelerle buluşması için Sanayi Devrimi’ni beklemek gerekti.
Çikolata üretimi, Hollandalı kimyager CoenraadJohannesvanHouten'ın icadı kakao makinesiyle bir devrime uğruyor. 1730’larda makinelerin kullanıma başlanmasıyla seri üretime geçilmiş ve çikolata pahalı bir besin olmaktan çıkarak daha ulaşılabilir olmaya başlamıştır. 1828’de Hollandalı kimyager Conrad J. Van Houten, kakao presini icat ederek kakao yağını kavrulmuş kakao tohumlarından ayrıştırmayı başarmıştır. Geriye kalan çikolata kuru bir toza dönüşebiliyor. Bu toz; sıvı ve başka malzemeler ile karıştırılabiliyor, katılaştırılıp yenilebilen, kolay hazmedilen çikolata haline geliyor. Van Houten böylelikle modern çikolatanın şeklini almasına büyük katkıda bulunmuştur. Bu şekilde katı çikolata yapımının yolu açılmış oldu.Yenmesi için imal edilen ilk kalıp katı çikolata ise 1847’de Joseph Fry&Sons adlı bir İngiliz şirket tarafından üretilerek çikolata tarihinde önemli bir gelişmeyi gerçekleştiriyor. HenriNestlé, sütteki suyun buharlaştırılarak süt tozu elde edilmesini sağlayan bir metodu bularak, çikolatanın tadında bir devrim yaşanmasını sağladı. Bu, hem İsviçre’de kalıp haldeki ilk sütlü çikolataların yapılmasına yol açan mükemmel bir buluştu. 1875’te İsviçreli Daniel Peter sekiz yıllık bir çabanın ardından çikolatanın özüne yoğunlaştırılmış süt katmanın yolunu bularak bugünkü sütlü çikolataya babalık etmiştir.
Beyaz çikolata 1930'larda İsviçre'nin Nestlé şirketi tarafından icat edildi. Beyaz çikolatanın icadı doksan yılı aşıyor ve bu gelişmeden sonra çikolata üreticileri sessizliğini koruyordu. Ancak, kısa bir süre önce İsviçreli çikolata üreticisi Barry-Callebaut firması kakao uzmanlarının, kakao çekirdeklerinde doğal olarak bulunan ve alışılmadık bir kırmızımsı pembe renk ile meyvemsi bir tat sağlayan eşsiz bir bileşeni keşfi ile ortaya çıkan Ruby; bitter, sütlü ve beyaz çikolatadan sonra yakut pembesi, çikolata alanında son 80 yılın en çarpıcı keşiflerinden biri olarak tanımlanarak tarihe geçti. Bunun keşif olarak tanımlanmasının en önemleri nedenleri, hiçbir renklendirici olmaksızın ve meyve aroması veren katkı maddesi kullanılmaksızın sunulan yepyeni, şaşırtıcı renk ve tat deneyimi. Pembe tonundan, ürünün tadı yoğun meyveli, taze ve mayhoş.